Vyhľadávanie

Kontakt

Ing. Pavel Šimon, CSc.
Bajkalská 5/B
Bratislava 831 04
Slovakia

+421 917 714 678

info(at)sapi.sk

Nahlasovanie údajov o výrobe OKTE

20.05.2013 10:17

Zástupcovia SAPI prejednali s OKTE nové povinnosti výrobcov elektriny z OZE zakotvené vo vyhláške 24/2013, konkrétne znenie zmluvy o poskytovaní údajov a návrh prevádzkového poriadku. Z jednania vyplynulo nasledovné: 

- Prevádzkový poriadok ešte nie je kompletný, momentálne sa dopracúva a čaká na schválenie ÚRSO.

- IT vývojári pracujú paralelne na iných technických spôsoboch, ako jednoduchšie nahlasovať údaje o výrobe - online a bez potreby certifikátu a ručného nahrávania údajov. 

- Nový systém by mal byť funkčný začiatkom júna, skúšobná prevádzka bude spustená 1.7.2013 a ostrá prevádzka začne od januára 2014.

- Údaje bude možné odovzdávať aj prostredníctvom splnomocnenia tretej osoby (avšak zmluvný vzťah vznikne len medzi výrobcom a OKTE - najmä kvôli efektívnemu riešeniu situácií).

- Vyhláška 24/2013 ukladá povinnosť odovdzávať údaje OKTE, neukladá však povinnosť podpisovať zmluvu o poskytovaní údajov s OKTE, ani vynakaldať prostriedky na technické zabezpečenie s týmto súvisiace. Avšak uzavretím zmluvy (a po dotiahnutí technických detailov efektívneho odovzdávania údajov) sa podstatne sprehľadní a zjednoduší celý systém a vzťah výrobca - OKTE.

- Kým nebude vyjasnený najlepší a najefektívnejší spôsob odovzdávania údajov a zároveň pripravený prevádzkový poriadok (očakávame, že to bude pripravené začiatkom júna 2013), odporúčame zmluvu nepodpisovať.